top of page

Frågor och svar

Det är okej om det regnar!

Här under har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna som kan uppstå.

Varför ska vi anlita wesun?

Trots att vi är nya i branschen som företag har våra montörer flera års erfarenhet från Sveriges ledande solcellsinstallatörer, vi har handplockat dessa till oss och skapat wesun. 

Vem gör jobbet?

Vår projektledare som ni träffar första gången är med er under hela resan av er nya investering. När det är dags att montera får ni besök av våra egna montörer och när elektrikern ska göra sitt samarbetar vi med en underleverantör som även samarbetar med branschkollegor. Både vår personal samt elektriker vi använder oss av har rätt utbildningar, certifieringar och kompetens som krävs för att ni ska känna er trygga. 

Lämnar ni några garantier?

Vi vet att en solcellsanläggning är en viktig investering för er och den ska ju hålla  i flera decennier. För att ni ska känna er trygga erbjuder vi följande garantier,
Installationsgaranti: 5 år
Produktgaranti solceller: upp till 25 år
Produktgaranti växelriktare: upp till 10 år
Produktgaranti solcellsbatteri: upp till 10 år
Montagesystem: 30 år
Effektgaranti: 25 år

Hur fungerar en solcellsanläggning egentligen?

Solpaneler består av solceller. Solpanelerna är det som monteras på ditt tak. När solstrålar träffar solcellerna på solpanelen uppstår elektrisk spänning och det bildas ström i form av likström. Växelriktaren omvandlar sedan den producerade likströmmen till växelström så att du kan nyttja elen i din bostad. Den el som inte används i fastigheten sparas antingen i ett solcellsbatteri eller säljs ut på elnätet. Allt detta sker automatiskt och växelriktaren fördelar alltid elen på det mest lönsamma sättet.

Vilket tak kan man installera solpaneler på?

wesun installerar på de flesta typer av tak. Vi installerar solceller på tegel, plåttak, papptak, falsade plåttak och även på tak av eternit eller cembrit.

Hur kan vi tjäna pengar på att installera en solcellsanläggning?

Den el som produceras hemma hos er kan antingen användas i det egna hushållet eller säljas via elnätet. Elen går först och främst alltid till att driva det ert hem där besparingen sker genom att ni slipper köpa in el.

Vilka bidrag kan vi använda oss av och vad är Grön Teknik?

Skattereduktionen Grön Teknik är ett bidrag som omfattar installation av solpaneler, batterier och elbilsladdare. Bidraget fungerar på liknande sätt som RUT- och ROT-avdragen, men är en egen skattereduktion.
wesun sköter ansökningsprocessen åt våra kunder och ni behöver därmed inte ansöka om avdraget själva. Avdraget görs direkt på er faktura.

Hur högt är bidraget? 

Skattereduktionen för Grön Teknik är högst 50 000 kronor per person och år. Om ni kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt ni har betalat in under året och vilka andra avdrag ni har gjort.

För installation av solceller är skattereduktionen 20%. Skattereduktionen för solceller höjdes från 15% till 20% vid årsskiftet 2022/23.
För installation av solcellsbatterier är skattereduktionen 50%.  
För installation av elbilsladdare är skattereduktionen 50%.

Kontakta oss för fler frågor,

bottom of page